Novosti

Kolektivni ugovor za radnike uposlene u zdravstvu ZDK

Kroz ove kolektivne ugovore smo povećali satnice odnosno povećali smo standard, rekao je premijer Bašić

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić potpisali su danas novi Kolektivni ugovor za radnike uposlene u zdravstvu.

Ovom činu su prisustvovali kantonalni premijer Mirnes Bašić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

- ZDK je primjer dobre prakse socijalnog dijaloga. Ovo je bilo zadnje potpisivanje ugovora sa sindikatima koji su bili istekli. Prije mjesec dana smo potpisali kolektivni ugovolj sa ljekarima i stomatolozima a danas smo potpisali kolektivni ugovor sa svim ostalima. Kroz ove kolektivne ugovore smo povećali satnice odnosno povećali standard, rekao je premijer Mirnes Bašić dodavši da su kroz ove kolektivne ugovore u prošloj i ovoj godini povećali plate svim budžetskim korisnicima.

Poslušajte i izjave Adnana Jupića, ministra zdravstva, Omera Škalje, direktora Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK i Zaima Begića, predsjednika Sindikata zaposlenih u zdravstvu ZDK.

Oslobođenje

07.04.2022. godine

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA OSTALE RADNIKE U ZDRAVSTVU ZDK

zdk.ba

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić potpisali su danas Kolektivni ugovor za ostale radnike u zdravstvu u ovom kantonu.

Kolektivni ugovor predviđa povećanje satnice za ostale radnike u zdravstvu sa 2,35 na 2,60 KM ili 11 posto, a primjenjivat će se 12 mjeseci počevši od 1. januara. Satnica je jednaka satnici koja je ranije dogovorena sa Sindikatom doktora i stomatologa ZDK.

Ministar Jupić rekao je da je ovo još jedan korak ka vraćanju digniteta zdravstvenim radnicima, napomenuvši da su plate u zdravstvu od 2017. godine porasle oko  60 posto za doktore i 45 posto za ostale uposlene. Dodao je da plate još nisu na nivou na kojem bi trebale biti, te da će se u budućnosti činiti sve da se položaj zdravstvenih radnika dodatno unaprijedi.

- Želim izraziti zadovoljstvo što smo uspjeli pronaći "zajednički jezik" sa "zdravim" dijelom NSSRZUZ ZDK i što su prepoznali težinu situacije zbog pandemije i punjenja budžeta. Ponuđeni uslovi koje smo dali bilo je jedino što je moguće ovog trenutka da se ispuni, a da sutra ne budemo opterećeni bilo kakvim tužbama i nemogućnošću realizacije ovoga dogovora - rekao je Jupić, navodeći da je sretan što je ZDK jedini kanton koji je uspio da na ovaj način riješi probleme kolektivnog ugovora zdravstvenih radnika.

Predsjednik NSSRZUZ ZDK Zaim Begić zahvalio se resornom ministarstvu, Vladi i ZZO ZDK, naglasivši da je ZDK među rijetkim kantonima koji su usaglasili kolektivni ugovor bez protesta i štrajkova. Osvrnuvši se na protestnu šetnju koju je organizovao ogranak ovog sindikata u Kantonalnoj bolnici Zenica, Begić je rekao da se kantonalni Sindikat ogradio od protesta, ali da je podržao radnike u zahtjevu za revidiranje Pravilnika o radu KBZ-a.

- Kolektivnim ugovorom radnici su stekli sigurnost i tek sad mogu tražiti svoja prava u poslu. Imamo istu satnicu kao i doktori, a koeficijenti su stvar o kojoj bismo mogli pričati, ali ovo nije trenutak. Tražili smo da se potpiše ugovor koji nismo imali. Zbog protestne šetnje je moglo doći do prekida pregovora, iako smo imali potpisan sporazum o mirenju u pregovorima. To mi je ličilo na političku igru i podmetanje - rekao je Begić.

Vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić čestitao je socijalnim partnerima uspješno završene pregovore, rekavši da je ponosan na socijalni dijalog u ZDK-u. Istakao je da je ove godine potpisano više kolektivnih ugovora, za zdravstvo, obrazovanje te državne službenike i namještenike, što je jedinstven slučaj u FBiH.

- Moramo biti ponosni na naše zdravstvene radnike koji su heroji. Iz tih, ali i mnogih drugih razloga, našli smo način da obezbijedimo sredstva za zdravstvene radnike. Zahvaljujem se direktoru ZZO ZDK Omeru Škalji koji je kroz svoj finansijski plan za 20201. godinu iznašao sredstva za povećanje plata za doktore i ostale radnike u zdravstvu - rekao je Bašić.

Dodao je da je Vlada ostvarila cilj da izjednači satnice za sve zdravstvene radnike u ovom kantonu, iako je došlo do značajnog smanjenja prihoda kao posljedice pandemije virusa Covid-19, naglasivši da je fond Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK stabilan i da je u mogućnosti izvršiti preuzete obaveze.

Izjave:

Zaim Begić

Mirnes Bašić

Adnan Jupić


Press služba ZDK, Izvor: www.zdk.ba

29.12.2020. godine

MINISTRU ZDRAVSTVA DATA SAGLASNOST DA POTPIŠE SPORAZUM O MIRNOM RJEŠAVANJU SPORA KAO PREDUSLOVA ZA POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA SA OSTALIM RADNICIMA U ZDRAVSTVU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je ovlaštenje ministru zdravstva Adnanu Jupiću da sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu ovog kantona potpiše Sporazum o mirnom rješavanju spora oko zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika zaposlenih u zdravstvu na području ZDK-a.

- Moramo sačekati donošenje finansijskog plana, koji je već urađen. Slijede konsultacije Ministarstva za Zavodom zdravstvenog osiguranja i taj finansijski plan vrlo brzo će biti na Vladi i Skupštini. Nadam se da ćemo uspjeti ispoštovati postignuti dogovori i da će ostali uposlenici u zdravstvu od 1. januara dobiti satnicu u iznosu od 2,60 KM, kao i doktori medicine i stomatologije, i da ćemo najkasnije u januaru potpisati kolektivni ugovor koji će se primjenjivati od 1. januara - rekao je Jupić.

Naglasio je da se radi o pozitivnom pomaku te da je Zeničko-dobojski jedan od rijetkih kantona u Federaciji BiH koji je u vrijeme pandemije uspio riješiti pitanje kolektivnih ugovora sa oba sindikata zdravstvenih radnika.

Press služba ZDK, Izvor: www.zdk.ba

30.11.2020. godine

Potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona

Dana 30.01.2018.

Potpisnici Ministar zdravlja ZDK Dragoljub Brenjo i Predsjednik KONSS RUZ ZDK Zaim Begić.

Dana 25.01.2018.

Vlada ZDK donosi odluku o davanju saglasnosti na Kolektivni ugovor .

 

 

 

 

Novosti